Projectbestelroutes

Wens je artikels te bestellen i.f.v. een project, dan hoef je dit niet steeds meer te doen vanuit de offerte.
Je kan rechtstreeks vanuit het project een projectbestelling maken, waarbij er rekening kan gehouden worden met bepaalde projectbestelroutes.

Enkel artikels van een goedgekeurde offerte en order kunnen vanuit een project besteld worden.

Voorbereiding

Wens je gebruik te maken van deze bestelroutes, dan dien je deze eerst nog even te configureren.
Hiervoor ga je naar de instellingen > artikels > projectbestelroutes.

Standaard is er reeds een projectbestelroute ingesteld: Bestellen.

Klik je op de knop projectbestelroutes, dan krijg je de mogelijkheid om meerdere projectbestelroutes aan te maken.

Open je de projectbestelroute Bestellen, dan kan je deze naar wens configureren.
Standaard is ingesteld dat er bij het kiezen van deze projectbestelroute, een bestelbon met de betreffende artikels opgemaakt wordt.

Bestellen = projectvoorraad. Bestel je bepaalde artikels steeds i.f.v. een project, dan maak je gebruik van deze bestelroute om steeds een aankoopbestelling te plaatsen.

Wens je enkel een projectbestelroute waarbij artikels gereserveerd i.p.v. besteld worden, dan kan je gerust een bijkomende projectbestelroute Reserveren aanmaken.
Op deze manier wordt er automatisch een stockreservatie aangemaakt voor de betreffende artikels en worden deze toegewezen aan het betreffende project.

Reserveren = grijpvoorraad. Artikels die je steeds op voorraad hebt en wil toewijzen aan een project, kan je a.d.h.v. deze projectbestelroute reserveren voor het project. Indien de beschikbare voorraad ontoereikend is volgens het totaal te reserveren aantal, dan kan er vervolgens een bijkomende bestelling geplaatst worden.

Gebruik

Artikel

Heb je enkele projectbestelroutes aangemaakt en geconfigureerd, dan kan je deze vervolgens toewijzen aan één of meerdere artikels.
Open hiervoor de artikelfiche en wijs de gewenste projectbestelroute toe.

Door het toewijzen van een projectbestelroute aan een artikel, geef je aan dat deze projectbestelroute als standaard gebruikt mag worden voor dit artikel.

Je kan slechts één projectbestelroute aan een artikel toewijzen.

Projectbestelling

Maak je vanuit een project een bestelling aan, dan krijg je net zoals bij de offerte en order, een snel bestellen scherm te zien.

Volgens het voorbeeld zal er een artikel besteld en een artikel gereserveerd worden. Op basis van de toegewezen projectbestelroutes aan beide artikels, worden deze weergegeven in het "snel bestellen" overzicht. Klik je vervolgens op "verwerken", dan wordt er een bestelbon en stockreservatie opgemaakt.

In tegenstelling tot het bestelproces vanuit een offerte, wordt er via een projectbestelroute wel bijgehouden welke artikels er reeds besteld zijn.

In tegenstelling tot het bestelproces vanuit een offerte, wordt er via een projectbestelroute wel bijgehouden welke artikels er reeds besteld zijn. Raadpleeg je vanuit de projectfiche opnieuw het "snel bestellen" scherm, dan krijg je een overzicht te zien van alle artikels en het aantal dat al dan niet nog besteld of gereserveerd dient te worden.

Bijgewerkt op: 08/08/2023