Hoe stel ik de rechten van mijn gebruikers in?
Aan een gebruiker wordt een gebruikersrol toegekend om te bepalen welke rechten die gebruiker krijgt.
Het doel van de gebruikersrol is om ervoor te zorgen dat gebruikers alleen toegang hebben tot de functies die ze nodig hebben om hun werk naar behoren uit te voeren.
Voorbeeld:
Een projectleider mag enkel toegang hebben tot zijn eigen projecten, maar hij mag de projecten van zijn collega's niet zien. Hij mag ook de verkoopfacturen en aankoopfacturen niet zien in zijn omgeving. Hiervoor wordt een specifieke rol 'projectleider' aangemaakt.
Navigeer snel naar:
Een gebruikersrol aanmaken
Een gebruikersrol maak je aan via jouw naam (rechtsboven) > gebruikers > actieknop gebruikersrollen.
Een gebruikersrol koppel je daarna aan een gebruiker bij het aanmaken of wijzigen van die gebruiker.
Werk je met teams, dan maak je die aan via jouw naam (rechtsboven) > gebruikers > actieknop teams. Meer daarover in hoe kan ik teams maken bij het gebruik van de dagplanning.
Wat je op de gebruikersrol instelt
De gebruikersrol bestaat uit twee delen.
Op de rol zelf vul je in:
Instelling | Uitleg |
|---|---|
Naam | De naam van de rol, bijvoorbeeld 'projectleider' of 'facturatie'. |
Toegelaten IP's | Beperk het inloggen tot bepaalde IP-adressen. Laat je dit leeg, dan kan de gebruiker van overal inloggen. |
Administrator | Geeft toegang tot de instellingen van je omgeving. |
Gebruikers beheren | Geeft toegang tot het beheer van de gebruikers en de gebruikersrollen. |
Verkoopprijzen verbergen op werkbon | Vink je dit aan, dan verbergt Robaws de verkoopprijzen op de werkbonnen voor deze gebruiker. |
Financiële info en analyses verbergen | Vink je dit aan, dan verbergt Robaws de financiële info van een project én de analyse-actieknoppen in de overzichten. Zie hieronder. |
Toegang beperken tot bedrijven | Beperk de gebruiker tot één of meerdere bedrijven in je omgeving. Laat je dit leeg, dan ziet de gebruiker alle bedrijven. |
In de rechtenmatrix bepaal je per module:
- of de gebruiker de module ziet
- de rechten om te lezen
- de rechten om te wijzigen
- de rechten om te verwijderen
Financiële info en analyses verbergen
Deze instelling gaat verder dan enkel het project. Zet je ze aan, dan verdwijnen voor die gebruiker:
- de financiële info en de nacalculatie op het project
- de actieknop analyse in de overzichten van onder andere offertes, projecten, werkbonnen, bestellingen, orders, verkoopfacturen, aankoopfacturen, artikelen en tijdsregistratie — zie bijvoorbeeld offertes | analyse
- de financiële pdf's en excel-exports van een project
Toegangsrechten
Je kan de toegang tot een module zo instellen dat alle documenten, documenten van een team, of enkel de eigen documenten gebruikt worden. Bij de aankoopfacturen bestaat er daarnaast nog de scope alles exclusief confidentieel.
Hieronder een uitleg met betrekking tot de toegangsrechten per module.
Module | Eigen |
|---|---|
Klanten | Documenten waar jij als verantwoordelijke staat. |
Offerte & verrekeningen | Documenten waar jij als verantwoordelijke staat OF waar je projectleider of uitvoerder bent van het gekoppelde project. |
Orders | Documenten waar jij als verantwoordelijke staat OF waar je projectleider of uitvoerder bent van het gekoppelde project. |
Projecten | Documenten waar jij projectleider of uitvoerder bent. |
Werkbonnen | Documenten waar jij als verantwoordelijke staat OF waar je projectleider of uitvoerder bent van het gekoppelde project OF je hebt als werknemer enkele uren gepresteerd en geregistreerd. |
Facturen | Documenten waar jij als verantwoordelijke staat OF waar je projectleider of uitvoerder bent van één of meerdere projecten toegewezen aan één of meerdere factuurlijnen. |
Bestellingen | Documenten waar jij als verantwoordelijke staat OF waar je projectleider of uitvoerder bent van één of meerdere projecten toegewezen aan één of meerdere bestellijnen. |
Vorderingen | Documenten waar jij als verantwoordelijke staat OF waar je projectleider of uitvoerder bent van het gekoppelde project. |
Levernotas | Documenten waar jij als verantwoordelijke staat OF waar je projectleider of uitvoerder bent van het gekoppelde project. |
Aankoopfacturen | Documenten waar jij als verantwoordelijke staat OF waar je projectleider of uitvoerder bent van één of meerdere projecten toegewezen aan één of meerdere factuurlijnen. |
Abonnementen | Documenten waar jij als verantwoordelijke staat OF waar je projectleider of uitvoerder bent van één of meerdere projecten toegewezen aan één of meerdere abonnementslijnen. |
Verhuurbonnen | Documenten waar jij als verantwoordelijke staat OF waar je projectleider of uitvoerder bent van het gekoppelde project. |
Dagplanning, artikelen en tijdsregistratie
Voor deze drie modules bestaan de scopes 'team' en 'eigen' niet: je kiest er tussen alles of niets. Wil je iemand de dagplanning enkel laten raadplegen, zet dan de rechten voor lezen op 'alles' en de rechten voor wijzigen en verwijderen op 'niets'. Zo krijg je een read-only dagplanning.
Project delen
Het is mogelijk om een project te delen met een gebruiker, ongeacht welke gebruikersrol hij of zij heeft.
Als een project gedeeld wordt met een gebruiker, kan die enkel zien wat van toepassing is in zijn gebruikersrol.
Voorbeeld:
De gebruiker heeft de gebruikersrol 'facturatie' en heeft enkel toegang tot de modules facturen, werkbonnen, orders en aankoopfacturen.
Als een project wordt gedeeld met deze gebruiker, zal hij of zij op dit project enkel de facturen, werkbonnen, orders en aankoopfacturen van dit project kunnen raadplegen.
Om een project te delen klik je bovenaan in het project op de actieknop delen. Hierna kan je een gebruiker selecteren met wie je het project wenst te delen.
Bijgewerkt op: 03/09/2026
Dankuwel!
