Artikelen over: Integraties

Hoe werkt de Exact Online integratie?

Door de Robaws - Exact online integratie werken deze pakketten naadloos samen.
Je kan in Robaws jouw volledige boekhouding voorbereiden zodat deze 1 op 1 overgenomen wordt in exact.

Welke zaken worden ondersteund door de koppeling?

verkoopfacturen doorboeken naar Exact Online
aankoopfacturen doorboeken naar Exact Online
betaalstatus aan -en verkoopfacturen terugkoppelen naar Robaws
grootboekrekeningen importeren/synchroniseren met Robaws
btw tarieven koppelen
Robaws projecten doorsturen als kostenplaatsen naar Exact Online
Robaws activiteiten doorsturen als kostendrager naar Exact Online

Activeren van de koppeling

Voor het activeren van de koppeling ga je naar Instellingen > Integratie > Exact online
Zet de actief knop aan. Je zal gevraagd worden om in te loggen in exact online & toestemming te geven. Als dit gelukt is, dan heb je met succes de verbinding tussen Robaws en Exact Online gelegd.
Je kan best in de integratie nog het juiste "bedrijf" selecteren, ook al is er maar 1 beschikbaar.

Als je meerdere administraties hebt is het belangrijk om toegang te geven tot alle administraties in het koppelscherm! Mocht je gemist hebben, moet je de koppeling opnieuw leggen nadat je de koppeling verwijderd hebt in exact online via mijn exact online > beveiligingscentrum > Machtigingen voor mijn apps > Robaws intrekken.
Het is belangrijk dat de gebruiker waar je de koppeling mee legt alle rechten heeft. Je kan deze nagaan in exact: mijn exact online > Rechten. Controleer dit per administratie!

Instellingen van Exact Online

Land
Bij het leggen van de integratie tussen Exact Online en ROBAWS kies je het land waar jouw onderneming gelegen is. Dit is heel belangrijk omdat Exact Online BE en NL twee aparte units zijn. Is dit foutief ingevuld dan zal de koppeling niet kunnen worden gelegd.

Bedrijf
Indien er verschillende administraties in exact online beschikbaar zijn kan je hier het gewenste bedrijf kiezen.

Standaard dagboek verkoop
Hier kan je het standaard dagboek instellen voor verkoopfacturen. Indien je meerdere dagboeken hebt in Robaws kan je die koppelen met het juiste Exact Online dagboek door bij Instellingen > Integratie > Facturatie het veld code in te vullen bij het betreffende dagboek.

Standaard dagboek aankoop
Hier kan je het standaard dagboek instellen voor aankoopfacturen.

Standaard grootboek verkoop
Hier kan je de standaard grootboek instellen voor verkoopfacturen. Op een artikel kan je een afwijkend grootboekrekening bijhouden. Je kan op een factuurlijn manueel ook de grootboekrekening aanpassen.

Standaard grootboek aankoop
Hier kan je de standaard grootboek instellen voor aankoopfacturen. Op artikel & leverancier kan je een afwijkend grootboekrekening bijhouden. Je kan op een factuurlijn manueel ook de grootboekrekening aanpassen.

Standaard grootboek betaaldienst
Hier kan je de standaard grootboek instellen voor betaaldienst. Op artikel & leverancier kan je een afwijkend grootboekrekening bijhouden. Je kan op een factuurlijn manueel ook de grootboekrekening aanpassen.

Standaard grootboek klanten
Hier kan je de standaard grootboek instellen voor de klanten. Je kan ook altijd manueel de grootboekrekening aanpassen.

Standaard grootboek leveranciers
Hier kan je de standaard grootboek instellen voor de leveranciers. Je kan dit ook altijd manueel nog gaan aanpassen.

Periode rapportering en periode offset in maanden
Robaws berekent aan de hand van de factuur de periode-datum voor exact online. Je kan kiezen tussen maandelijks & kwartaal perioden. Als jouw boekjaar niet start op 1 januari moet je het verschil ingeven in maanden bij "offset in maanden". Een boekjaar dat 6 maanden later start (bv. ipv 01/2020 -> 07/2020) vul je dan bij offset -6 in. Start je boekjaar vorig jaar al bv. in november dan vul je 2 in.

Gebruik kostenplaatsen
Hiermee kan je projecten doorsturen als kostenplaats & activiteiten als kostendrager.

Het koppelen van de kostendrager en kostenplaatsen in ROBAWS met de bestaande in Exact Online kan volgens de werkwijze in onderstaand filmpje

Via de instellingen van Exact Online kan je ervoor kiezen om kostenplaatsen bij ofwel verkoop als aankoopfacturen uit of aan te schakelen:

Synchroniseer betaalstatus aankoopfacturen/verkoopfacturen
Hiermee zullen facturen in robaws automatisch op betaald komen te staan wanneer je facturen in exact online afpunt.

Exact Online boekstuknummer laten toewijzen
Zet dit af om het factuur nummer en het boekstuknummer in exact gelijk te houden.

Importeren grootboekrekeningen

Je kan bij instellingen -> algemeen -> grootboekrekening de grootboekrekeningen importeren vanuit exact. Bij het doorvoeren van een wijziging in de grootboekrekening in exact druk je op de 'importeren' knop om de wijzigingen te synchroniseren.
Het is tevens wenselijk om bij instellingen -> algemeen -> 'grootboekrekeningen gebruiken' te activeren.

BTW tarieven koppelen

De BTW codes in ROBAWS kan je koppelen met de bijhorende BTW codes uit Exact Online.
Hiervoor ga je naar instellingen > algemeen > btw tarieven. Bij opmaak van een btw tarief kan je naast 'exact online' op het potloodje drukken. Via deze weg kan je scrollen tussen de btw tarieven uit Exact en het juiste selecteren.

Voeg de juiste btw tarieven al toe in jouw artikelfiche. Wanneer je dit artikel selecteert in de factuur wordt de juiste btw-code meteen geselecteerd. Wens je achteraf nog een wijziging te doen dan kan je dat handmatig doen tijdens de opmaak van de factuur.

Aanmaken van klanten en leveranciers in Exact en ROBAWS.

Wanneer je reeds een boekhouding hebt in exact online en start met Robaws is het aangeraden om bij de import van de klanten via Excel een kolom "EXACT_ONLINE_CODE" te voorzien.
Robaws zal automatisch een klant aanmaken in exact online wanneer er een factuur wordt verzonden naar de boekhouder.
Heb je een paar klanten die niet goed gekoppeld zijn? Ga naar klant/leverancier instellingen en bij "Overzicht" kan je een nieuwe kolom toevoegen, kies voor "Exact Online". Je zal dan in het klant overzicht zien welke relaties nog niet zijn gekoppeld.

Bij het aanmaken van een klant zal Robaws eerst nagaan of er in exact online al een klant voorradig is met dezelfde BTW nummer of exact dezelfde naam. Je kan met het potloodje manueel de correcte relatie in exact online toewijzen

Rekeningnummers worden niet geconfigureerd met Exact Online. Als de betalingen worden uitgevoerd vanuit Exact Online, zullen deze rekening nummers in Exact Online ingevoerd moeten worden.

Factuur versturen naar Exact Online

In het factuur overzicht kan je meerdere facturen selecteren met shift en vervolgens op de knop "Verstuur naar boekhouder" te drukken om alles door te boeken naar exact online. Het veld "Naar boekhouder" zal dan op "Ja" komen te staan.

Om een beter overzicht te krijgen op verstuurde en niet verstuurde facturen kan je bij instellingen > aankoopfacturen > status na verzenden na boekhouder aanpassen naar 'verstuurd'.
Wanneer het doorsturen naar Exact Online gefaald is zal je een e-mailtje ontvangen met de juiste reden. Mocht het probleem niet duidelijk zijn mag je dit doorsturen naar [email protected]. Als dit geen foutmelding is vanuit ROBAWS maar in Exact Online neem je het best contact op met de helpdesk van Exact Online.

Het koppelen van betaaldstatussen van Exact Online naar ROBAWS.

Vooreerst is het belangrijk om zeker te zijn dat de 'betaaldstatus' correct werd toegevoegd in de instellingen van jouw facturen.

Vervolgens dien je volgende stappen te ondernemen:

Het afpunten in Exact Online
Wachten tot de status aanpast in Robaws, dat kan enkele uren duren (max. 6 uur)

Het tegenhouden van de betaling in Exact Online d.m.v. goedkeuringsflow.

Foutmelding: 'periode bestaat niet' of de factuur wordt gelinkt aan de verkeerde periode.

Wij versturen de facturen naar Exact Online en plaatsen deze volgens de periode zichtbaar op de factuurdatum.
Indien de periode niet aangemaakt of afgesloten is in Exact zal automatisch een andere periode gekoppeld worden.

Controleer zeker of de perioden in Exact Online goed zijn aangemaakt voor het versturen van jouw facturen!

Foutmelding: Er kon geen open periode gevonden worden voor dagboek XXX.

Krijg je deze foutmelding te zien, ook al ben je zeker dat deze periode in Exact Online wel degelijk openstaat?

De reden hiervoor kan zijn dat wij gegevens maar één keer per dag synchroniseren. Als die gegevens in Exact Online recent werden gewijzigd, dan kan het dus nodig zijn om die synchronisatie even manueel te verwerken. Het manueel synchroniseren van de gegevens doe je d.m.v. de knop 'Synchroniseer periode-datumtabel'.
Via instellingen > integraties > Exact Online kan je deze knop aanklikken.

Bijgewerkt op: 22/02/2024