Hoe stel ik mijn e-mail in?

E-mail instellen per gebruiker

Bij profiel kan je jouw persoonlijk e-mailaccount instellen. Om de instellingen van jouw e-mailaccount te wijzigen, klik je bovenaan op jouw gebruikersnaam en klik je door naar '**profiel**'.

Mocht er voor een specifieke gebruiker geen persoonlijk e-mailaccount geactiveerd zijn, dan zal Robaws terugvallen op het algemene e-mailaccount.

E-mail instellen per module en/of bedrijf

Je kan per module en/of bedrijf een e-mailaccount instellen.
Handig om bijvoorbeeld onafhankelijk van de gebruiker, facturen te verzenden vanuit [email protected]. Om een bepaalde afspraak te bevestigen kan een e-mail dan bijvoorbeeld vanuit [email protected] verzonden worden.

Instellen van een e-mailaccount per module en/of per bedrijf doe je via instellingen > e-mail.

Het instellen en gebruiken van de verschillende e-mailaccounts, zal rekening houden met volgende volgorde:

Match op bedrijf & module
Match op module
Match op bedrijf
Persoonlijk e-mailadres > Gebruikersprofiel
Generieke (algemene) e-mailadres > Alle bedrijven en alle modules

Het e-mailaccount bij instellingen > facturen is verdwenen en werd verhuisd naar instellingen > e-mail.

E-mailhandtekening

Jouw handtekening zal op elke e-mail die je verstuurt vanuit ROBAWS worden toegevoegd. Het is niet omdat je in de instellingen van jouw e-mailprogramma reeds een handtekening hebt ingesteld, dat deze automatisch overgenomen wordt in ROBAWS. Het is daarom verreist om steeds jouw handtekening in Robaws te voorzien.

Office365

Kies type OFFICE365_OAUTH2
Van e-mail: je email adres (deze moet overeenkomen met het account waar je toestemming mee verleend via de authorize knop)
Van naam: bv. Michaël
Klik op de authorize knop.

Na goedkeuren is de account geactiveerd!

Gmail

Kies type GMAIL_OAUTH2
Van e-mail: jouw email adres (deze moet overeenkomen met het account waar je toestemming mee verleend via de authorize knop)
Van naam: bv. Michaël
Klik op de authorize knop.

Na goedkeuren is de account geactiveerd!

SMTP

Dit is de generieke manier om te versturen.

Kies type SMTP
Van e-mail: jouw email adres (deze moet overeenkomen met het account waar je toestemming mee verleendt via de authorize knop)
Van naam: bv. Michaël
Server: bv. send.one.com
Poort: bv. 587
E-mail user: gebruikersaccount van jouw email
Paswoord: paswoord van jouw email
Beveiliging: bv. Starttls - deze moet meestal aanstaan (bij afzetten kan je soms de melding krijgen bij test-email dat deze ok is, maar effectief verzenden van email zal falen)

Je kan je instellingen testen met test-email.
Indien je niet goed weet wat jouw instellingen zijn kan je deze zoeken via google. Stel dat je een email account hebt bij one.com, google dan op "smtp settings one.com"

Help, mijn SMTP email werkt niet!

Enkele stappen om te overlopen:

1) Controleer of jouw gebruikersnaam & wachtwoord correct is door in te loggen op de webmail van jouw leverancier.
2) Controleer of je de juiste server instellingen gebruikt met https://www.smtper.net/ & google voor de juiste gegevens.
3) Controleer of je geen ander type moet gebruiken (bv. office365, gmail of exchange)
4) Contacteer jouw email / IT beheerder om dit in te stellen voor jou.

Apple/iCloud
Gelieve op te letten met twee-factor-authenticatie
Als je twee-factor-authenticatie heeft geactiveerd, dan moet je een app-specifiek wachtwoord aanmaken om de koppeling in ROBAWS te kunnen gebruiken. Hiervoor ga je naar volgende website: https://appleid.apple.com/account/manage/security

Smtp instellingen van courante leveranciers:

Combell smtp-auth.mailprotect.be poort: 2525
Hotmail smtp.live.com poort: 25
Apple smtp.mail.me.com poort: 587
Telenet smtp.telenet.be poort: 587
Proximus relay.proximus.be poort: 587
Plenso mail.plenso.net poort: 587
One.com send.one.com poort: 587

Exchange

Kies type Exchange
Van e-mail: jouw email adres (deze moet overeenkomen met het account waar je toestemming mee verleendt via de authorize knop)
Van naam: bv. Michaël
Server: jouw exchange server bv. https://exchange.powermail.be/ews/exchange.asmx
E-mail user: gebruikersaccount van jouw email
Paswoord: paswoord van jouw email

Bij het configureren van een Exchange mailbox opletten om dit als volgt in te stellen:
-Server: 'remote.uwbedrijf.be' ==> invullen in Robaws als: https://remote.uwbedrijf.be/ews/exchange.asmx
-User: In Exchange is dit vaak jouwbedrijf\dimitri ==> invullen in Robaws als: dimitri@uwbedrijf
De @ vorm gebruiken in plaats van de \ vorm

Foutmeldingen

Het gebeurt dat je bij het versturen of instellen van je e-mailaccount een foutmelding krijgt. Hieronder een overzicht van de mogelijke foutmeldingen, en de handelingen die je kan doen om de foutmelding te verhelpen.

Authentication error 5.7.3: foutief gebruik van username of paswoord. Stel de juiste gegevens opnieuw in.
Couldn't connect to host, port: smtp-auth.mailprotect.be, 995; timeout 60000; nested exception is: java.net.SocketTimeoutException: connect timed out: we kunnen geen verbinding leggen met de server. De poort van de SMTP-verbinding is verkeerd. Stel een andere poort in.
User doesn't have rights to send e-mail: bij het gebruik van een office-account, moet je inloggen met hetzelfde e-mailadres als het 'van e-mailadres' op de account. Bij deze foutmelding is dit niet het geval.