Gebruikersrollen

Met een gebruikersrol wordt er bepaald wat een gebruiker binnen een systeem, applicatie of platform mag doen. Door een rol aan een gebruiker toe te kennen, kan de toegang tot bepaalde functies, gegevens of delen van het systeem worden beperkt of uitgebreid.

Het doel van gebruikersrollen is om de veiligheid te waarborgen en ervoor te zorgen dat gebruikers alleen toegang hebben tot de functies die ze nodig hebben voor hun werk of activiteiten.

Gebruik

Als je een gebruiker aanmaakt in ROBAWS, is het mogelijk om iedere gebruiker een rol toe te kennen met rechten binnen ROBAWS en Wappy.

Gebruikersrol

Toegelaten IP's: specifieke IP-adressen die worden goedgekeurd en toegang krijgen tot ROBAWS. Dit betekend dat alleen apparaten die gebruikmaken van de toegelaten IP’s verbinding kunnen maken met ROBAWS. Bijvoorbeeld: je wilt ROBAWS enkel toegankelijk maken voor werknemers die op kantoor zijn dan voeg je de IP-adressen van de kantoornetwerken tot aan de lijst van toegelaten IP’s. Hierdoor zullen werknemers die bijvoorbeeld thuis werken, geen toegang krijgen tot ROBAWS
Verkoopprijzen verbergen op werkbon: dit is van toepassing als je een gebruikersrol 'werkbon' aanmaakt. Hierdoor komen de prijzen die gevraagd worden voor de artikels niet tevoorschijn.
Financiële info verbergen op project: als je dit aanvinkt, dan zal de nacalculatie bij een project uitgeschakeld worden of niet zichtbaar zijn. Dit is bijvoorbeeld interessant voor gebruikersrollen als 'projectleider' of 'teamleider'. Een projectleider heeft bijvoorbeeld enkel toegang tot de projecten en dan vooral voor de opvolging ervan, maar hij heeft geen zicht op het financiële aspect van het project.

Toegangsrechten

Je kan de toegang tot een module zo instellen dat "alle" documenten, enkel de "eigen" aangemaakte documenten van een gebruiker of de documenten van een "team" weergegeven worden. Je kan dus m.a.w. individuele toegangsrechten aan een gebruiker toekennen of eerder i.f.v. een team toewijzen. Op deze manier kan er bijvoorbeeld een opsplitsing gemaakt worden tussen meerdere bedrijven in 1 omgeving of teams op verschillende locaties.
Meer informatie over de rechten 'Eigen' en 'Team' kan je verder in dit artikel lezen.

Gebruikersrol en toegangsrechten bij het aanmaken van een gebruikersrol

Instellingen

Klik op jouw naam rechts bovenaan en vervolgens op 'Gebruikers'.
Klik bovenaan op de knop 'Gebruikersrollen'. (Figuur 1)
Je kan de gebruikersrol aanklikken die je wenst aan te passen of je kan een nieuwe gebruikersrol toevoegen via het plusteken bovenaan.
Vervolgens kan je de rechten aanpassen van de gebruikersrol.

Figuur 1: icoon 'gebruikersrol'

Toegangsrechten

Voor de volgende modules kan je naast "Alles" of "Niets", nu ook "Eigen" en "Team" selecteren bij de toegangsrechten.

EigenTeam
Klantenwaar jij als verantwoordelijke staatwaar jij OF één van je teamleden als verantwoordelijke staat
Offerten & verrekeningenwaar jij als verantwoordelijke staat OF waar je werfleider bent van het gekoppelde projectwaar jij OF één van je teamleden als verantwoordelijke staat of werfleider is van het gekoppelde project
Orderswaar jij als verantwoordelijke staat OF waar je werfleider bent van het gekoppelde projectwaar jij OF één van je teamleden als verantwoordelijke staat of werfleider is van het gekoppelde project
Projectenwaar jij werfleider bentwaar jij OF één van je teamleden als werfleider geregistreerd is
Werkbonnenwaar jij als verantwoordelijke staat OF waar je werfleider bent van het gekoppelde project OF je hebt als werknemers enkele werkuren gepresteerd en geregistreerdwaar jij als verantwoordelijke staat OF waar je werfleider bent van het gekoppelde project OF je hebt als werknemer enkele werkuren gepresteerd en geregistreerd OF één van jouw teamleden is verantwoordelijke of één van jouw teamleden is werfleider van het gekoppelde project of één van jouw teamleden heeft als werknemer enkele werkuren gepresteerd en geregistreerd
Facturenwaar jij als verantwoordelijke staat OF waar je werfleider bent van één of meerdere projecten, toegewezen aan één of meerdere factuurlijn(en)waar jij als verantwoordelijke staat OF waar je werfleider bent van één of meerdere projecten, toegewezen aan één of meerdere factuurlijn(en) OF één van jouw teamleden is verantwoordelijke OF één van jouw teamleden is werfleider van één of meerdere projecten, toegewezen aan één of meerdere factuurlijn(en)
Bestellingenwaar jij als verantwoordelijke staat OF waar je werfleider bent van één of meerdere projecten, toegewezen aan één of meerdere bestellijn(en)waar jij als verantwoordelijke staat OF waar je werfleider bent van één of meerdere projecten, toegewezen aan één of meerdere bestellijn(en) OF één van jouw teamleden is verantwoordelijke OF één van jouw teamleden is werfleider van één of meerdere projecten, toegewezen aan één of meerdere bestellijn(en)
Vorderingen-waar jij als verantwoordelijke staat OF waar je werfleider bent van het gekoppelde projectwaar jij OF één van je teamleden als verantwoordelijke staat of werfleider is van het gekoppelde project
Levernota'swaar jij als verantwoordelijke staat OF waar je werfleider bent van het gekoppelde projectwaar jij OF één van je teamleden als verantwoordelijke staat of werfleider is van het gekoppelde project
Aankoopfacturenwaar jij als verantwoordelijke staat OF waar je werfleider bent van één of meerdere projecten, toegewezen aan één of meerdere factuurlijn(en)waar jij als verantwoordelijke staat OF waar je werfleider bent van één of meerdere projecten, toegewezen aan één of meerdere factuurlijn(en) OF één van jouw teamleden is verantwoordelijke OF één van jouw teamleden is werfleider van één of meerdere projecten, toegewezen aan één of meerdere factuurlijn(en)
Abonnementenwaar jij als verantwoordelijke staat OF waar jij werfleider bent van één of meerdere projecten, toegewezen aan één of meerdere abonnementslijn(en)waar jij als verantwoordelijke staat OF waar je werfleider bent van één of meerdere projecten, toegewezen aan één of meerdere abonnementslijn(en) OF één van jouw teamleden is verantwoordelijke OF één van jouw teamleden is werfleider van één of meerdere projecten, toegewezen aan één of meerdere abonnementslijn(en)

Bijgewerkt op: 22/10/2024