Artikelen over: Werkbon & Wappy

Track and Trace

Track and Trace is een nieuw concept binnen Robaws en Wappy. Het laat toe om de locaties te verzamelen van werknemers via Wappy. Je kan die locaties dan raadplegen op verschillende plaatsen in Robaws en kan helpen om de nauwkeurigheid van jouw werkbonnen te verbeteren, of gewoon ter opvolging van je medewerkers.

Op woensdag 23/08/2023 gaat deze functie uit de beta-fase. Vanaf die dag zal je per Wappy gebruiker waar dit nodig is, de functie moeten activeren. Dat doe je op het gebruikersprofiel door de optie 'Track & trace' aan te zetten:

Track en trace inschakelen

Inschakelen
Om Track and Trace in te schakelen ga je in Robaws naar de Instellingen van de 'Werkbon' module. In de sectie 'Wappy' schakel je de switch 'Track and Trace' in. Klik op activeer instellingen. Daarna moet je nog per gebruiker die gevolgd moet worden de optie aanzetten op het gebruikersprofiel.

Ga vervolgens naar de instellingen van 'Projecten'. Voeg één of meerdere statussen toe aan het veld 'Projecten met deze statussen zijn actief op track and trace'. Het is in jouw belang om niet alle statussen hier te vermelden, omdat je anders over de tijd te veel projecten zal hebben die elkaar mogelijks overlappen qua locatie. In dat geval kunnen we niet nauwkeurig bepalen over welk project het precies gaat. Kies hier bijvoorbeeld voor status 'In uitvoering'. Klik opnieuw op activeer instellingen.

Wappy opnieuw starten

Het inschakelen van de 'Track and Trace' switch is niet voldoende. Je medewerkers moeten de Wappy app installeren op hun telefoon. Als ze Wappy al geïnstalleerd hadden, moeten ze de app even openen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om uit -en in te loggen. In ieder geval moeten ze de vraag krijgen op hun telefoon om toestemming te geven voor hun locatie. De Track and Trace functionaliteit werkt alleen maar goed als Wappy de locatie altijd mag opvragen in de achtergrond. Hoe je dat doet voor de verschillende platformen (iOS/Android) wordt hieronder uitgelegd. Eens dit goed is ingesteld, moet Wappy in principe zelfs nooit meer geopend worden om dit te laten werken. Wappy blijft locaties verzamelen op de achtergrond.

Je hebt minstens Wappy 1.43 nodig voor Track & Trace. Je kan uw versie van Wappy controleren in Wappy in het menu onder 'Instellingen'. Helemaal onderaan staat de versie. Als de versie niet zichtbaar is, is je versie van Wappy zeker te oud en moet je updaten via de App Store (iOS) of de Play Store (Android).

Locatietoestemming geven op Android

Locatietoestemming geven op Apple/iOS

Track and Trace op werkbon

Als je de voorgaande stappen succesvol hebt doorlopen, zie je nu op een werkbon in Robaws een nieuw blok met de titel 'Track and Trace'. Als jouw werkbon een datum, een adres en minstens één medewerker heeft waarvoor we locaties hebben geregistreerd, zie je de aanwezigheidstijden van die medewerker op basis van zijn locatiegegevens. Als deze niet overeenstemmen met de opgegeven uren kan je jouw werkbon eventueel corrigeren.

Als je meer detail wilt over de locaties van die medewerker van die dag, klik je op het oranje kaart icoontje. Je ziet de afgelegde route van die dag en de stops. Deze stops zijn ofwel projecten waar die medewerker die dag geweest is, ofwel stops die we zelf gedetecteerd hebben, zoals bijvoorbeeld een tankbeurt. In dat laatste geval zie je enkel de straat en de gemeente.

Algemeen overzicht actuele locaties

Er is ook een algemene overzichtskaart beschikbaar van de actuele locaties van jouw medewerkers. Je kan deze kaart vinden onder dagplanning. Deze kaart is realtime en update automatisch op de achtergrond.

Een blauwe marker betreft een werknemer die niet aan het rijden is. Een oranje marker betekent dat de werknemer wel onderweg is. Als je klikt op een marker van een medewerker zie je zijn snelheid en activiteit.

Een grijze marker betreft een project waar op dit moment niemand aanwezig is. Een groene marker betreft een project met aanwezige medewerkers. In dat geval verdwijnen de individuele markers van de medewerkers. Als je klikt op een projectmarker zie je het adres van het project en de eventuele aanwezige medewerkers + sinds wanneer ze aanwezig zijn. Als je doorklikt op de medewerker naam kom je terecht op de individuele route van de werknemer zoals hierboven.

Track and Trace op de werkbon

De Track and Trace resultaten zijn ook zichtbaar op de werkbon naast de uren die handmatig werden geregistreerd.

Indien er meer uren handmatig werden ingevuld dan via Track and Trace dan wordt het verschil aangeduid in het groen, is dat omgekeerd dan komt dit in het rood te staan.

Mogelijke problemen en hun oplossing

Ik zie de actuele locaties van mijn werknemers niet op de overzichtskaart
Waarschijnlijk heb je jouw gebruikers niet gekoppeld aan een werknemer. Maak een werknemer voor elke gebruiker en koppel ze aan elkaar in het gebruikersprofiel.

Ik zie mijn projecten niet op de overzichtskaart
Dan heb je mogelijk de instelling 'Projecten met deze statussen zijn actief op track and trace' van de projecten module niet goed ingevuld. Zie stap 'Inschakelen' hierboven om dit recht te zetten. Jouw individuele projecten moeten ook allemaal een adres en achterliggende geocöordinaten hebben om op de kaart te verschijnen. Je kan de geocoördinaten controleren via het kaartje. Als de marker juist staat, hebben we de coördinaten. Indien niet kan je deze verslepen naar de precieze locatie. We houden rekening met een cirkel van 150 meter.

Ik krijg nog altijd geen locaties binnen / ik heb mij vergist bij de locatie toestemming in Wappy
Je kan dit rechtzetten! Ga naar de instellingen van jouw app. Op iOS is dat onder Instellingen > wappy > Geef wappy toegang tot > Locatie. Hier moet je 'Altijd' selecteren en 'Exacte locatie' moet aan staan. Alsook Instellingen > Wappy > Geef wappy toegang tot > Beweging en conditie moet 'aan' staan. Op Android is dat onder Instellingen-> Apps -> Toestemmingen -> Locatie -> wappy.

Bijgewerkt op: 06/11/2023